Сурова туршия в буркан
Без категория

Сурова туршия

Сурова саламурена туршия

Българинът по традиция обича да пие ракията си с туршия. Ето и нашата рецепта за вкусна и апетитна туршия:

Необходими продукти:

  •  карфиол

  •  моркови

  •  зеле

  •  зелени домати

  •  корнишони

  •  чушки

  •  целина на резени

  •  листа целина

  •  морска сол

Начин на приготвяне:

  1. Карфиолът се накъсва на розички.

  2. Зелето, морковите и целината се нарязват  на едро.

  3. Зелените домати се надупчват с вилица.

  4. Чушките се цепват откъм върха.

  5. Корнишоните се оставят цели.

  6. Продуктите се нареждат като се редуват в трилитров буркан.

  7. Саламурата се приготвя, като 3 супени лъжици морска сол се разтварят в един литър вода. Налива се до ръба на буркана. Туршията се претака  на три-четири дена като се разклаща буркана.

  8. Когато е готва, се вади по едно парче от всеки зеленчук, изплаква се със студена вода  и се нарязва на ситно. Преди поднасяне се залива  със зехтин.

Ракия и туршия – вечната дружба!